Az elektromos robogók előnyei

Mekkora a hatótávolsága egy elektromos robogónak?

Robogója válogatja. Ez elsősorban a robogó ön és összsúlyán, az akkumulátor és a motor teljesítményén múlik.

- YADEA C-Line, C-Umi elektromos robogók: 50-60 km

- Citiwell Cruise elektromos robogó zselés akkumulátorral: 50-60 km

- Citiwell Fantasy elektromos robogó zselés akkumulátorral: 50-60 km

- Citiwell S1 elektromos robogó zselés akkumulátorral: 50 km

- Citiwell Cruise elektromos robogó lítium-ion akkumulátorral: 50-60 km

- Citiwell Fantasy elektromos robogó lítium-ion akkumulátorral: 50-60 km

Mennyi a végsebessége (maximális sebessége )egy elektromos robogónak?

Természetesen ez is jelentősen függ a robogó ön és összsúlyától, az akkumulátor és a motor teljesítményétől.

- YADEA C-Line, C-Umi elektromos robogók: 45 km/óra

- Citiwell Cruise elektromos robogó zselés akkumulátorral: 45-65 km/óra

- Citiwell Fantasy elektromos robogó zselés akkumulátorral: 45-65 km/óra

- Citiwell S1 elektromos robogó zselés akkumulátorral: 45-55 km/óra

- Citiwell Cruise elektromos robogó lítium-ion akkumulátorral: 45-65 km/óra

- Citiwell Fantasy elektromos robogó lítium-ion akkumulátorral: 45-65 km/óra

Hogyan, milyen árramforrásról tölthető egy elektromos robogó akkumulátora és mennyi a töltési idő?

Valamennyi elektromos robogó akkumulátor tölthető hagyományos ghálózati feszültségről, konnektorról. Mivel zele könnyen kivehetőek a robogóból, akár a lakásban is tölthetőek, valamint érdemes pótakkumulátorban gondolkosni, ha valakinek nem elegendő a napi 50-60-km-es hatótávolság.

- YADEA C-Line, C-Umi elektromos robogók: 5-6 óra

- Citiwell Cruise elektromos robogó zselés akkumulátorral: 8 óra

- Citiwell Fantasy elektromos robogó zselés akkumulátorral: 8 óra

- Citiwell S1 elektromos robogó zselés akkumulátorral: 4 óra

- Citiwell Cruise elektromos robogó lítium-ion akkumulátorral: 7 óra

- Citiwell Fantasy elektromos robogó lítium-ion akkumulátorral: 5 óra

Milyen jogosítvány szükséges elektromos robogó vezetéséhez?

Általános szabályként ugyanaz érvényes mint a hagyományos benzines motorokra. A segédmotorok vezethetők B-s, személyautóra érvényes, vagy bármilyen típusú motoros jogosítvánnyal.
A nagymotorok pedig teljesítménytől függően a különböző nagymotor jogosítványokkal vezethetők.
Az általunk forgalmazott elektromos robogók segédmotorkerékpárnak minősülnek.

Kell-e bukósisakot videlni az elektromos robogókon?

Igen, kell! Mivel segédmotorkerékpárnak és nem kerékpárnak minősülnek.

Kell-e parkolójegyet venni a fizetőparkolókban az elektromos robogókra?

Erre a kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni, hisz ezt a települési önkormányzatok egyedileg szabályozzák. Normális esetben a ha gépkocsi parkolóban áll egy motorkerékpár, fizetni kell a parkolásért. Ugyanakkor ritkán fordul elő, hogy valaki egy robogóval gépkocsi parkolóban áll le, sokkal inkább itt-ott járdán útpadkán, kerékpár tárolóban vagy környékén (ami persze még nem garancia a büntetés elkerülésére), így némi fentartásaal kijelenthetjük, hogy az elektromos robókkal a parkolás általában megoldható ingyen.

Gyakorlati tapasztalatok, tudnivalók az elektromos robogókkal kapcsolatban

YADEA elektromos robogóAz elektromos autók előnyeivel, hátrányaival a téma iránt érdeklődők, az elektromos autó tulajdonosok már tisztában vannak. A technológia fejlődésével a hátrányok kopnak és az előnyök túlsúlya egyre nő.
Jogosan merül fel tehát az elektromos motorok, segédmotorok, robogók iránti érdeklődés, igény.
Ha belegondolunk, az elektromos meghajtás egy robogó, motorkerékpár esetén nagyobb jelentőséggel, létjogosultsággal bír, mint a gépkocsik esetén. A tisztán elektromos autókkal szembeni szinte egyetlen jogos fenntartás, az akkumulátorok hatalmas mérete és viszonylag kis kapacitása. A legdrágább típusokkal sem lehet egy töltéssel még közel akkora távot sem megtenni, mint egy benzines vagy dízel autóval. Egy autóval általában de legalábbis gyakran több száz vagy ezer kilométert is megtesznek. Elektromos autóval ez még nem egyszerű, hisz valahol menet közben muszáj lesz tölteni, ami még a gyors-töltők esetén is jóval időigényesebb mint tankolni egy benzinkútnál.
A segédmotor-kerékpárnak számító 50 cm3-es robogókat azonban általában városban, rövidebb távokra szokás használni. Ezek előnyeit aligha kell részletezni, mozgékonyság a zsúfolt városi forgalomban, többnyire ingyenes parkolási lehetőség, stb. Éppen ezért van létjogosultsága és egyre nagyobb divatja az elektromos robogóknak, hisz ezek akkumulátorai (Li-ion) kivehetőek, akár a lakásban hálózati feszültségről rövid idő alatt feltölthetőek és ami a legfontosabb, akár 50-60 km távolságra is elegendőek és képesek 40-50 km/óra sebességgel közlekedni. Pót akkumulátorral ez a hatótávolság még meg is duplázható.
A hagyományos, robbanómotoros robogókkal szembeni előnyök közül bizonyára ez az egyik legfontosabb, de a sort még hosszasan lehet folytatni.
Egy elektromos motorkerékpárnak sokkal egyszerűbb a felépítése, kevesebb benne a mozgó, kopó alkatrész mint egy benzines motorban, így nemcsak a benzinnel, olajjal lehet spórolni, de a karbantartás, javítás, üzemeltetés költségei is jelentősen alacsonyabbak. Egy szakportál az üzemeltetési költséget kb 1Ft/km-ben határozta meg. Ez nemcsak jól hangzik, de hihetőnek is tűnik. Egy ötven köbcentis kétütemű robogó akár négy liter benzint is elfogyaszt száz kilométeren és akkor még nem beszéltünk az olajról. Ez bizony kilométerenként legalább 15 Ft és akkor még nem beszéltünk a kopásról, karbantartásról.
Az elektromos motorkerékpárok csendesek és környezetbarátok, ez már a környezettudatosság szempontjából is lényeges szempont.
Aki már vezetett elektromos autót, vagy legalább ült benne, az tudja, hogy hogy semmihez nem hasonlító érzés szinte hangtalanul suhanni és a gyorsulás is igazi élmény bennük.
Mindez természetesen igaz az elektromos robogókra is.
Ár összehasonlításba most nem szeretnék bocsátkozni, de az árakat vizsgálva kijelenthetjük, hogy az elektromos robogók lényegesen nem drágábbak a hagyományos motoroknál. A lényegesen kedvezőbb üzemeltetési költségeken tehát már rövid távon is megtérül a valamivel nagyobb beruházás.
Friss az élmény, van egy Kymco People 50 cm3-es, kétütemű robogóm. Megbízható, hibátlan, egy-két karcolást leszámítva és nagyon szereti a benzit, fogyasztja is rendesen. Tíz év alatt kb 5000 kilómétert hajtottam bele. Valahogy azonban úgy alakult, hogy két évig nem használtam, be se indítottam. Nagy hiba volt. Hatalmas kárt okoztam ezzel. Meghalt az akkumulátor, az üzemanyag rendszerbe "beleavasodott" a benzin. Negyven ezer forintomba került, hogy beüzemeljék és még az átvétel utáni napokban a szerelő házhoz jött egy kis karburátor bütykölésre, mert ismét nem akart indulni. Az biztos, hogy legközelebb már elektromos robogót veszek.

 

Pin It

Cégünk

Az elektromos robogók quadok, és UTV-k forgalmazója:
ERDŐGÉPKER KFT.
6800 Hódmezővásárhely
Dr. Rapcsák András út 49.
Tel.: +36 62/533-934
Mobil: +36 20 500 9899
E-mail: erdogepker@erdogepker.hu

Messenger üzenetküldő

messenger

© 2024 Erdőgépker Kft. All Rights Reserved.

Keresés